Aanmelden Nieuwsbrief

* Zo kunt u het laatste nieuws ontvangen

Blog Post

De compliancejeukbingo!!! [blog]
Compliance
261 views

De compliancejeukbingo!!! [blog] 

Na de Geneesmiddelenreclamesmoesjesbingo en de Gunstbetoonsmoesjesbingo is hier een nieuwe versie van een inmiddels vertrouwd concept. Op confronterende en humoristische wijze laat Marketing in Farma-redacteur Marloes Meddens-Bakker de meest voorkomende opmerkingen de revue passeren waar de gemiddelde compliancemedewerker jeuk van krijgt. Wij zijn benieuwd: is haar jeuk herkenbaar?

1. Morgen live

“We willen eigenlijk wel morgen live.”

What can I say? Wil je mijn advies of een stempel?

2. Kost weinig tijd

“Het contract is maar een paar pagina’s, ik denk dat je er met een kwartiertje wel doorheen bent.”

Als je alleen wilt dat ik het lees wel ja. Als je wilt dat ik het ook inhoudelijk beoordeel en redigeer heb ik een paar uur nodig. Nog even los van het feit dat je dit contract sluit met een andere partij, die misschien ook iets van mijn wijzigingen vindt.

3. Kort vraagje

“Mag ik je even een kort vraagje stellen?” 

Tuurlijk. Wees wel voorbereid op een lang antwoord.

4. Moest dit langs compliance?

“Had dit langs compliance gemoeten?”

De vraag stellen is hem beantwoorden.

5. Geen budget

“We hebben geen budget voor een legal review.”

Ok, dus je hebt wel enkele tienduizenden euro’s om een project te sponsoren, of een mooie website te bouwen, maar geen geld om te checken of dat allemaal wel door de beugel kan?

6. Compliance zegt toch nee

“Dat hoeven we niet eens te proberen.”

Wat verwacht je? Compliance says no? Dat we een computer zijn, waarmee niet te praten valt? Dat we niet mee kunnen denken? Over misschien niet precies zó, maar wel anders? Think again.

7. Er mag ook niks hier

“Als dit ook al niet mag, blijft er weinig over.”

Zeker als je uit een andere industrie komt, kan de strenge regulering van de geneesmiddelenindustrie je wat rauw op je dak vallen. Maar als je je goed in de regels verdiept, zal je zien hoeveel er wél mogelijk is. En laten we vooral niet vergeten dat er een goede reden is voor datgene wat niet mag.

8. Zelf gemaakt

“We hebben zelf al wat gemaakt. Dat hebben we een beetje gebaseerd op een oud contract / contract voor andere situatie / buitenlands contract / contract van de concurrent.”

Snel, mijn zonnebril! Deze zin doet pijn aan mijn ogen! Natuurlijk zijn voorbeelden handig en kun je je er door laten inspireren. Maar weet je wat het is met dit soort goedbedoelde zelfklusserij? Het kost mij meer tijd om er iets goeds van te maken dan wanneer ik zelf from scratch was gaan schrijven.

9. Braafste jongetje van de klas

“We hoeven toch zeker niet het braafste jongetje van de klas te zijn?”

Je moet je aan de regels houden. De boetes zijn hoog, net als het reputatierisico. Veel mag niet, maar veel ook wel. Veroorlooft de concurrent zich meer dan jij denkt dat mag? Dan is het eerder tijd voor een briefje die kant op, dan voor verruiming van je eigen uitingen.

Disclaimer

Ook bij deze bingo past een kleine disclaimer. Ik blijf tenslotte een jurist. Hoewel ik zeker weet dat alle legal/compliance-adviseurs een of meerdere jeuk-argumenten zullen herkennen, hoor ik ze gelukkig niet vaak. De meeste mensen in de geneesmiddelenindustrie willen het écht goed doen. Niet alleen omdat ze onder een vergrootglas liggen, omdat de boetes hoog zijn en ze vanwege de industrie waarin ze werken het gevoel hebben al bij aanvang 1-0 achter staan. Maar ook – en vooral – omdat het oprechte mensen zijn, die daadwerkelijk willen bijdragen aan de medische wetenschap en de zorg aan patiënten. En omdat compliance gelukkig steeds meer ingebed raakt in organisaties.

Advocaat Marloes Meddens-Bakker
is eigenaar van MOON legal & compliance

Gerelateerd nieuws