Aanmelden Nieuwsbrief

* Zo kunt u het laatste nieuws ontvangen

Blog Post

Vakantie… hoe kom je nou écht tot rust? Tips van een ervaringsdeskundige [opinie]
Opinie
187 views

Vakantie… hoe kom je nou écht tot rust? Tips van een ervaringsdeskundige [opinie] 

Eind mei alweer… de vakanties komen langzaam maar zeker weer in zicht. Voor mij een periode waarin het wat rustiger wordt op de zaak (althans dat vertel ik mijzelf vaak) en ik een welverdiende vakantie kan inplannen. Een heerlijke periode om te genieten van het zomerse weer, lekker te relaxen en bij te komen van alle stress en drukte op het werk. Althans dat hield ik mijzelf altijd voor… want puntje bij paaltje ging toch mijn trouwe laptop mee op vakantie, las ik elke dag mijn mail vanaf mijn telefoon en sterker nog, “vergat” ik vaak mijn Out of Office aan te zetten. Want op de een of andere manier was ik bang dat ik bepaalde zaken zou missen. Uiteindelijk kwam ik dan niet volledig uit m’n werk en in m’n vakantie, dus dat moest anders!

Herken je dit?

Grote kans, want zelfs vanuit een onderzoek hier in Nederland kwam als resultaat dat mensen die op vakantie zijn geweest niet perse gelukkiger zijn dan mensen die niet zijn gegaan. Maar ja… is helemaal niet op vakantie gaan dan meteen zo logisch?

Ik heb wat mooie tips voor je verzameld, want ook op vakantie gaan vergt wat werk. Kleine moeite maar die zorgt er wel voor dat je er veel meer van zult genieten. 

1. Kondig het aan

Vertel het! Super simpel, maar behoorlijk effectief. Ik heb het jaren gehad… dan ging ik op vakantie maar weinig mensen waren ervan op de hoogte, vervolgens werd je gemist, gebeld, gemaild, geappt… en daar ga je al snel de mist mee in. Dus kondig het op tijd aan, vertel wat je gaat doen en wanneer je weg bent.

Dit zorgt er ook nog eens voor dat je meer voorpret heb van je aanstaande vakantie, lees het hierboven vermelde onderzoek maar. Want voorpret heeft een behoorlijke impact. Daarnaast komen belangrijke zaken die voor jouw vakantie nog besproken moeten worden meteen aan bod, dan is dat ook weer van je bordje af.

2. Prioriteer

Ik krijg meestal voordat ik op vakantie ga een drang om alles weg te werken, geen idee waar dat vandaan komt. Maar de inbox en takenlijst moeten per se leeg zijn. Hierdoor zit ik de week voordat ik weg ga tot ‘s avonds laat door te werken. Dit klinkt natuurlijk effectief, maar deze taken lagen niet voor niets al een hele tijd te wachten. Meestal waren het niet de meest belangrijke zaken.

Volle bak stress dus voordat ik het vliegtuig in ren.

3. Ruim je bureau op

Maar je zegt net dat je prioriteiten moet stellen en alleen de belangrijkste dingen moet doen? Tsja, uit onderzoek blijkt dan wel weer dat een leeg/schoon bureau zorgt voor minder stress

4. Vergeet je Out of Office niet!

Een notoir puntje dat ik vaak vergeet, je OoO aanzetten. Check!

Maar wat zet je er dan in? Besteed (voor de verandering) eens wat extra aandacht aan de tekst van je Out of Office. Hier vind je een paar suggesties, zitten leuke bij!

En als je de voorbereiding hebt gehad?

Ik heb vorig jaar ook voor het eerst mijn Outlook app van mijn telefoon verwijderd, want ondanks een OoO kreeg ik dus wel mailtjes binnen. Vervolgens lig je aan het zwembad of loop je door een leuk stadje toch weer op je telefoon te pielen. Sterker nog, moet die telefoon eigenlijk wel mee? Dit gaat ook nog wel een beetje tegen mijn eigen principes (kuch verslaving) in. En hoe kan ik dan nog foto’s maken? 😉

En op je werk heb je allemaal mooie en ambitieuze doelen, maar heb je die op je vakantie ook? Meer tijd met je kinderen doorbrengen? X aantal activiteiten inplannen? Door een bepaald gebied fietsen of wandelen?

En bij terugkomst

Uiteraard weer volle bak de opgelopen achterstand wegwerken! Of toch niet? Want je kan wel blijven vechten tegen de bierkaai, maar zowel voor, tijdens als na jouw vakantie kun je prioriteiten stellen.

Op de website van Harvard Business Review vond ik dit mooie artikel over hoe je in 3 stappen weer klaar bent om na jouw vakantie op de juiste wijze aan de slag te gaan. Veel mensen gaan ‘gewoon’ verder waar ze gebleven waren, maar dit artikel nodigt je uit om even goed te stil te staan bij het moment voor je weer begint. Goed geschreven!

Arlan van der Velden is Managing Director
bij Cross Media Nederland en oprichter
van Platform Marketing in Farma

Gerelateerd nieuws