Aanmelden Nieuwsbrief

* Zo kunt u het laatste nieuws ontvangen

Blog Post

Welkom! Ook in het dreamteam…[opinie]
Carrière
Opinie
252 views

Welkom! Ook in het dreamteam…[opinie] 

Wat voor professional je ook bent, het contact met je direct leidinggevende moet goed zijn. En met contact bedoel ik meer dan alleen zakelijk inhoudelijke dingen. Wederzijds vertrouwen, respect en open communicatie zijn ingrediënten voor een fijne werksfeer. Voldoende waardering en mogelijkheid om je continue te blijven ontwikkelen zijn factoren die zorgen dat je niet om je heen gaat kijken en dat draagt dus bij aan de stabiliteit van je organisatie.

Maar hoe zit het met je andere collega’s? Hebben die ook een effect op jouw werkgeluk? Werk je solistisch dan is dat minder relevant, maar zodra je in een team werkt komen er andere krachten bij kijken.

Welke krachten bepalen werkgeluk?

Kandidaten vragen mij bijna altijd naar de cultuur van de opdrachtgever. Dat is altijd weer een lastige vraag. Doordat wij met enige regelmaat diverse medewerkers spreken hebben wij een goed beeld van de cultuur en de sfeer. Maar uit persoonlijke ervaring weet ik dat er binnen één organisatie soms verschillende culturen bestaan. Simpelweg omdat er andere personen boven bijvoorbeeld een businessunit staan. De cultuur en sfeer worden bepaald door de spelers in het veld (team).

Als je de gelegenheid krijgt om een eigen team te formeren, dan is het in theorie een goed idee om te gaan voor maximale diversiteit. Hoe meer competenties in een team, hoe completer en slagvaardiger. Maar ook hoe complexer om dit goed te managen. De praktijk wijst uit dat bij het samenstellen vooral wordt gezocht naar ‘gelijkgestemden’, naar kopieën van de manager. Dat communiceert tenslotte het lekkerste.

Begin je bij een bedrijf gelijktijdig met andere teamleden, dan heb je geluk. Je brengt namelijk de eerste periode intensief met elkaar door, waardoor er een hechte band ontstaat. Onbesproken hoor je dan bij de ‘lichting juni 2022’. Een team binnen een bestaand team. Ben je alleen, dan is je start heel intensief. Niet alleen moet je de producten en werkwijze leren kennen, ook zul je je plek moeten vinden binnen het team. Voor bijna iedereen zijn de eerste 100 dagen het meest intensief.

Jouw teamleden hebben jou niet geselecteerd

Je teamleden zijn niet betrokken geweest bij jouw aanwerving en je zult elkaar dus moeten leren kennen. Ik heb wel een aantal tips voor als je nieuw bent:

  1. Stel je bescheiden op. Door onzekerheid hebben sommige de neiging om te gaan pochen; denken dat zij respect krijgen door van de toren te blazen. Bescheiden is niet hetzelfde als stil afwachtend, dat zijn echt andere zaken.
  2. Wees open en correct. Nog steeds geldt het belang van de eerste indruk. De kans dat je openheid terugkrijgt is groter als je zelf ook open communiceert.
  3. Wees oprecht nieuwsgierig en leergierig. Observeer, luister, ook tussen de regels door.
  4. Oordeel niet of in ieder geval niet de eerste periode. Bekijk alles vanuit het perspectief van je teamleden. Voor hen is het ook een nieuwe situatie dat jij erbij bent.
  5. Bouw met iedereen een relatie op; hoe breder hoe beter beeld je krijgt van de dynamiek van het team.
  6. Reflecteer op positieve wijze naar je leidinggevende.

Je bent al wat verder in de tijd. Je kent het team, je taken en verantwoordelijkheden. Je weet met wie het wél en met wie het minder klikt. Er is niets menselijker dan hier ook met andere teamleden over te praten. Welkom in de slangenkuil. Wij hebben allemaal meningen, gedachten en gevoelens. Deze zijn niet altijd (nooit?) gelijk aan die van je collega’s. Roddel en achterklap is heerlijk. Het helpt om bij een clubje te horen, gezien te worden of draagt bij aan je populariteit. Keerzijde is dat het verdeeldheid binnen het team veroorzaakt. Ik heb gezien dat collega’s worden buitengesloten, vernederd worden. Mentaal worden weggepest. Middelbare school niveau zeg maar..

De uitdagingen van de middelbare school

Binnen onze industrie wordt van iedereen verwacht dat er professioneel en correct gecommuniceerd wordt. Soms gebeurt dat intern veel minder, en dat is jammer. Jouw collega’s verdienen het ook om op een normale (wat is dat?) wijze te worden aangesproken. Is er discussie, of erger nog een conflict, probeer dat dan zelf op te lossen door in gesprek te gaan. Vrienden en vriendinnen hoef je niet te worden, maar je wordt er ook voor betaald om een sympathieke en correcte collega te zijn.

Bij een team denk je misschien direct aan je marketingafdeling of buitendienstteam. Maar dit begrip is veel breder. Het interne team bestaat ook leden binnen de matrix van je organisatie, cross functioneel. Van Medische collega’s tot HR, administratie, IT en magazijn. Uit ervaring weet ik dat een bijna vriendschappelijke band met toppers van IT en het magazijn jouw werkplezier fors kunnen verhogen!

Geniet van de dynamiek, diversiteit en heerlijke sfeer binnen je team. En vergeet nooit dat jij daar ook een belangrijke bijdrage aan levert!

Hans Slobbe is Associate Director
Recruitment & Accountmanagement
bij Talentmark

Gerelateerd nieuws