Aanmelden Nieuwsbrief

* Zo kunt u het laatste nieuws ontvangen

Blog Post

Je baan kwijt… ineens alle tijd… in de actie dus![opinie]
Carrière
332 views

Je baan kwijt… ineens alle tijd… in de actie dus![opinie] 

Er kan verwacht of onverwacht een situatie ontstaan waarbij je je baan verliest. De persoonlijke gevolgen van zo’n gebeurtenis heb ik in mijn vorige artikel al beschreven. In dit artikel geef ik je adviezen voor de tijd die je krijgt tot dat je weer aan een nieuwe baan begint.

Dag 1: Je eerste dag zonder werk

Dit is een rare dag. Normaal gesproken ben je vroeg opgestaan, heb je ontbeten, gedoucht en je aangekleed en heb je óf je pc opgestart óf zit je in de auto richting kantoor. Het voelt natuurlijk onwennig om een lege agenda te hebben. Geen afspraken, geen to-do lijstjes. Mijn advies voor de eerste dagen: laat ruimte voor verwerking, praat er over met vrienden en ‘oud’ collega’s en ga vooral niet solliciteren. Ik ben geen psycholoog, maar dit lijkt mij een prima tijd om alles op een rijtje te zetten. Probeer een regulier dagritme aan te houden en neem je tijd om te sporten. Zelf had ik veel baat bij een healthy mind in een healthy body.

Week 2 en 3: Uitgerust en wat bijgekomen

Hoe lang je nodig hebt is uiteraard voor iedereen anders. Dat geldt overigens voor al mijn adviezen. Het verliezen van je baan is een ‘life changing event’ en zal bij iedereen een andere impact hebben. Nadat je wat bijgekomen bent en zaken als het aanmelden bij het UWV geregeld hebt, is het tijd om je te oriënteren op je nieuwe baan. Bekijk je CV eens kritisch en vraag je af of elke lettergreep waarde toevoegt aan jou als persoon. Bouw een stevige personal brand.  In veel CV’s zie ik generieke zaken staan of wordt een algemene functieomschrijving overgenomen. Het is belangrijker om na te denken over jouw toegevoegde waarde. Wat heb jij met al je ervaringen, energie en resultaatgerichtheid je nieuwe werkgever te bieden? In de pitch van je CV horen drie elementen naar voren te komen:
1. Wat zijn jouw drie sterkste competenties?
2. Welke vier eigenschappen onderscheiden jou van de rest ‘van jouw soort’?
3. Wat voor soort functie zoek je?

Neem je tijd om je goed te oriënteren op je volgende baan. Schrijf eens op een vel papier wat je belangrijkste drijfveren zijn. Wat maakt dat je de tijd vergeet? Waar krijg jij veel energie van? Als je doet wat je echt leuk vindt verdwijnt het tijdsbesef. Puzzel, teken, schilder of dicht de combinatie van je drijfveren, je sterkste competenties en vooral ook wat jou anders maakt. Past je vorige positie daar goed bij? Of kan er diep in je gedachten een ander soort functie beter passen?

Als je doet wat je echt leuk vindt verdwijnt het tijdsbesef. Puzzel, teken, schilder of dicht de combinatie van je drijfveren, je sterkste competenties en vooral ook wat jou anders maakt.

Als je twijfelt over je nieuwe oriëntatie bespreek dit dan met je naasten. Je kunt ook op zoek gaan naar een professionele loopbaancoach of contact opnemen met ervaren consultants die brede kennis hebben van de mogelijkheden in de markt.

Naast het versterken van je CV kan het handig zijn om tijd te investeren in zelfreflectie. Welke fouten heb je gemaakt? Had je zaken anders moeten aanpakken? Wat zou je in dezelfde situatie nu anders doen? Maar vooral ook: hoe sterk ben ik? Wat voor waarde heb ik altijd toegevoegd? Wat maakt mij bijzonder? Waarom zou ik mijzelf aannemen? En ook waarom niet? Je kunt al lijsten maken van je krachtige competenties en nog verder te ontwikkelen competenties. Je kunt een opsomming maken van al je resultaten, jouw persoonlijke successen. Deze lijsten kunnen je helpen om je bewust te maken van je kracht. Door successen op te schrijven en terug te lezen ontstaat de mogelijkheid om jezelf in een ‘vermogende’ stemming te brengen. Die lijsten zijn ook heel bruikbaar bij je voorbereiding op sollicitatiegesprekken.

Week 4: Vol in je kracht komen

De volgende stap is je te richten op je nieuwe baan. Doe dit alleen als je in een ‘vermogende stemming’ bent. Er zullen heel wat momenten zijn dat je onzeker, onrustig of ongelukkig bent. Dit zijn niet de momenten om contact op te nemen met selectiebureaus of potentiële werkgevers. Heb je een rotdag, schrijf hem gewoon af; morgen weer een nieuwe kans.

Ben je in een vermogende stemming, zoek dan op internet naar interessante vacatures. Lees je in bij het bedrijf waar de open positie is en bedenk een strategie om hier op te solliciteren. Werken er al eerste- of tweedelijnsconnecties bij dit bedrijf? Ken je de hiring manager al? Bedenk nu al wat voor meerwaarde jij zult hebben bij dit bedrijf. Voordat je via de reguliere weg solliciteert kun je onderzoeken of er andere wegen naar Rome zijn. Als je bijvoorbeeld via een medewerker binnen kunt komen, sta je sterker.

Rechtstreeks of via een werving- selectiebureau?

Wij van WC eend adviseren… Vanzelfsprekend adviseer ik te solliciteren via een deskundig werving- en selectiebureau. Als salesmanager merkte ik dat ik onbewust de functie ging verkopen aan kandidaten als ik het gevoel had dat er een match zou kunnen zijn. De kandidaten werden nóg enthousiaster, ik ook en voordat ik er erg in had was de procedure afgerond. Later hoorde ik dan dat de dagelijkse werkelijkheid iets minder rooskleurig was dan dat ik had geschetst. Dat is precies het gevaar als je rechtstreeks solliciteert bij een werkgever. Als men het met jou ziet zitten gaan zij bewust of onbewust de functie aan je verkopen. Een objectieve recruiter bij een werving- selectiebureau geeft je oprechte adviezen. Hij of zij vertelt niet alleen de positieve maar ook de negatieve kanten van de organisatie en hiring manager. Je kunt je CV laten beoordelen en ondersteund worden in het hele proces. Een goede recruiter zal je ook eerlijk vertellen dat je ergens níet past.

Een goede recruiter zal je ook eerlijk vertellen dat je ergens níet past.

Nog een belangrijke tip: Houd controle over je eigen CV. Stuur je CV niet klakkeloos naar elk bureau toe. Helaas zijn er sommige consultants die jouw CV al naar hun opdrachtgevers sturen zónder dat jij dat weet! Wees heel streng en selectief naar wie je je CV stuurt. Merk je dat een consultant contact met je op neemt om snel te kunnen scoren, zonder oprechte interesse in jou als persoon? Misschien een idee om hem of haar niet jouw CV te gunnen.

Vraag rond bij je collega’s naar hun ervaringen met bureaus. Zorg dat je serieus genomen wordt. Een professionele consultant heeft authentieke interesse in wie jij bent en denkt met je mee.

Waarschijnlijk heb je op een gegeven moment meerdere procedures lopen. Deel dit ook met de consultant die met jou werkt. Hoeveel procedures het ook zijn: iedere procedure vraagt meer dan 100% van je energie en motivatie! Focus op elke procedure.

Veel succes. De volgende keer schrijf ik over het omgaan met afwijzingen.

Samenvattende tips:

  1. Neem de tijd om stof te laten neerdalen
  2. Zorg voor een gezonde geest in een gezond lichaam
  3. Versterk je CV
  4. Kom in je kracht
  5. Gebruik zorgvuldig je netwerk en werving- selectiebureaus
  6. Het is een bijzondere tijd; ervaar dit ook zo
  7. Acteer alleen als je in een vermogende stemming bent

Ik ben heel benieuwd naar je feedback en sta uiteraard open voor alle suggesties.

Succes werkveroveraar!

Hans Slobbe

Hans Slobbe is Associate Director
Recruitment & Accountmanagement
bij Talentmark

Gerelateerd nieuws