Aanmelden Nieuwsbrief

* Zo kunt u het laatste nieuws ontvangen

Blog Post

Stel: je werkt in de farma maar wilt geen vaccin… wat dan? [opinie]
Communicatie
Opinie
576 views

Stel: je werkt in de farma maar wilt geen vaccin… wat dan? [opinie] 

De anti-vaxxers kampen inmiddels met een groot imago probleem.

“Als weldenkend mens in crisistijd kan je toch moeilijk tegen een vaccin zijn?” krijgen zij steeds vaker te horen. De indruk die in de media wordt gewekt is dat anti-vaxxers een beetje “dommig” zouden zijn. Of erger nog, een tikje “egoistisch”.

Als farmaprofessional durf je niet eens meer hardop te zeggen dat je zelf dat vaccin niet in je lijf wilt, laat staan in dat van je kinderen. Laat die kwetsbaren (wie zijn dat eigenlijk?) maar eerst gaan denk je.

Wil jij je niet laten vaccineren en kamp je met negatieve reacties uit je omgeving? Durf je niet te zeggen dat je twijfelt omdat je zelf voor een farmabedrijf  werkt? Lees dan hier 5 tips om jouw mening constructief te blijven delen met anderen:

Stel je positief op

Definieer jezelf niet als “anti-vaxx”. Een identiteit die zichzelf definieert als iets dat het niet is, is reclame voor al diegenen die het wel zijn. Bedenk dat niemand nu zit te wachten op negativiteit. Overweeg het gebruik van “pro-natuurlijk beloop” en open het gesprek positief.

Wees authentiek

Blijf dicht bij jezelf. Scherm niet met medische feiten waar je toch geen verstand van hebt, maar omschrijf je gevoel. Praat over je angst en onzekerheid. Niemand kan jouw gevoel in twijfel trekken. Dubieuze bronnen en ‘conspiracy theories’ wel.

Luister met aandacht

Ga niet met een bord staan schreeuwen, dat is old school, en blijf weg van torentjes. Probeer goed te luisteren naar je gesprekspartner, stel vragen, en ga met degelijke argumenten en open mind het debat aan.

Gebruik je intelligentie

Benadruk de mogelijke bijwerkingen en het gebrek aan lange termijn data van de vaccins, en weeg dit af tegen de mogelijke risico’s van covid-19. Ben je MD of PhD, dit is het moment om die titel waar te maken. Citeer PubMed en vermeld de bron.

Laat je empatische kant zien

Wees begripvol naar het pro-standpunt van je vrienden. Geef toe dat de zorg overbelast is en COVID geen suf griepje. Geef aan goede doelen en breng soep naar je zieke buren. Hoezo egoistisch? Hebben zij al soep gekookt soms?

Heb je geen tijd voor deze tips? Zeg dan dat er geen probleem is als jij het vaccin niet neemt, zo lang de rest het wel neemt, en dat dat 100% evidence based is.

En als er geen probleem is, is praten over een oplossing onzinnig. Dat weet jij als farma vertegenwoordiger maar al te goed.

Succes!

Samen krijgen zij corona eronder. En daar gaat het om. Toch?

Wendy Mittemeijer-Ooteman is medisch consultant voor farma bedrijven vanuit haar onderneming Medical Matters.

Gerelateerd nieuws