Aanmelden Nieuwsbrief

* Zo kunt u het laatste nieuws ontvangen

Blog Post

Terugkijktip: Radar over medicijnverspilling [aanbevolen]
Media
131 views

Terugkijktip: Radar over medicijnverspilling [aanbevolen] 

Afgelopen week ging de uitzending van Radar onder andere over medicijnverspilling. Medicijnverspilling is een complex probleem, dat integraal moet worden aangepakt. Verschillende oplossingen die in het programma voorbijkwamen waren de volgende:

  • Artsen zouden in eerste instantie minder grote hoeveelheden kunnen voorschrijven;
  • Fabrikanten zouden de geneesmiddelen in minder grote hoeveelheden kunnen verpakken;
  • Het systeem waarbij de apotheker wordt betaald op basis van verstrekkingen zou kunnen worden aangepast, ten bate van bijvoorbeeld een abonnement waarbij de patiënt vaker kleine hoeveelheden op komt halen;
  • Er wordt geëxperimenteerd met het gecontroleerd bewaren van (dure) kankermedicatie, zodat geneesmiddelen die aantoonbaar onder de juiste omstandigheden zijn bewaard, niet hoeven worden vernietigd;
  • Het geneesmiddelenvergoedingssysteem zou kunnen worden aangepast, omdat daar nu in voorkomende gevallen een prikkel van uitgaat om een geneesmiddel voor te schrijven dat een patiënt niet nodig heeft, maar er wel voor zorgt dat de patiënt een ander middel (dat alleen in combinatie wordt vergoed) vergoed krijgt.

Je kunt het 17 minuten durende item hier terugkijken. Er staan daar overigens ook wat interessante reacties en verwijzingen naar verwante artikelen dus neem beslist even een kijkje.

Gerelateerd nieuws