Aanmelden Nieuwsbrief

* Zo kunt u het laatste nieuws ontvangen

Blog Post

Wie inspireert jou en wat zegt dat over je? [opinie]
Carrière
Opinie
2.438 views

Wie inspireert jou en wat zegt dat over je? [opinie] 

“Ik bewonder … omdat…”.

Met deze titel start ik vandaag met een serie LinkedIn posts. Telkens een eenvoudig, kort bericht met de foto van iemand die ik bewonder en daarbij een korte argumentatie.

Als je even de tijd neemt kun je vast net zo makkelijk als ik een aantal personen opnoemen die je de afgelopen jaren hebt bewonderd. Mensen in je directe omgeving, in je zakelijke netwerk of juist daarbuiten.

Bewonderen is iets aparts. Als je iemand hoort, ziet of ontmoet die je bewondert, dan is er direct alle focus op die persoon. Je zintuigen gaan op scherp en je mimiek verandert. In ieder geval die van mij want ik merk dan dat ik begin te stralen en als een magneet wordt aangetrokken. Bewonderen heeft voor mij twee aspecten. Er is de bewondering vanuit een soort jaloezie; je ziet dat wat je zelf graag als eigenschap zou willen hebben. ‘Was ik maar zo zelfbewust, beheerst, krachtig, overtuigd etc’ . Je kunt echt opkijken naar iemand. Het tweede aspect zie ik als een soort spiegel: je ziet in anderen de eigenschappen terug die je zelf ook hebt. Dezelfde drijfveren, manier van spreken, denkwijzen en overtuigingen bijvoorbeeld en dat werkt versterkend op die bij jezelf.

In mijn posts op LinkedIn zal ik per keer één persoon die ik bewonder beschrijven. Dat doe ik, met voorbedachte rade dus, om verschillende redenen. Uiteraard om zichtbaar(der) te zijn op LinkedIn. Maar ook om de persoon in kwestie te roemen en benoemen op eigenschappen die ik erg waardeer. Omdat ik zeker niet al mijn inspiratoren persoonlijk ontmoet heb, baseer ik mijn oordeel en waarde op die aspecten die mij persoonlijk geraakt hebben. De werkelijkheid bestaat natuurlijk alleen als resultante van de filters die ik door de jaren heen heb ontwikkeld. Het zal dus zo zijn dat anderen een heel ander beeld hebben van de persoon die ik noem. De laatste reden is dat ik er van overtuigd ben dat met het beschrijven van de mensen die ik bewonder ik een inkijkje geef in mijn persoonlijkheid en gedachtegoed. Met deze posts leert de lezer mij dus een beetje beter kennen. Mogelijk spreekt het ook een werkgever aan. Zo zou het zelfs kunnen bijdragen aan het vinden van een nieuwe baan.

Een voorbeeld.

Ik bewonder … omdat…

Een van mijn inspiratoren is Edwin Evers, voormalig DJ bij Radio 538. Ik bewonder Edwin om zijn soepele manier van interviewen, het doorvragen en het voeren van een dialoog vanuit een neutrale grondhouding. Hij neemt stelling zonder te veroordelen. Hij oordeelt niet, maar beoordeelt op basis van zijn eigen waarnemingen. Edwin is altijd positief en opgewekt en weet zelfs de zuurste zuurpruim te laten ontdooien en aan het lachten te krijgen. Hij weet goed wat hij wil en durft krachtig en met overtuiging keuzes te maken. Met mij missen veel luisteraars hem.

Goed voorbeeld? Wie volgt? Wie bewonder jij? Wie heeft jou aangezet tot bepaalde manieren van  werken of denken? Wie maakte voor jou het verschil en duwde jou een kant op die goed voor je was?

Heeft dit korte artikel je iets van inspiratie gegeven? Deel ‘m dan op LinkedIn want misschien inspireert het anderen ook wel. En laat vooral weten wie jou inspireerde. Ik ben erg benieuwd!

Hans Slobbe is Associate Director
Recruitment & Accountmanagement
bij Talentmark

Gerelateerd nieuws

Laat een reactie achter

Required fields are marked *