Aanmelden Nieuwsbrief

* Zo kunt u het laatste nieuws ontvangen

Blog Post

Medicijn in de maak… waar gebeurt wat? [aanbevolen]
Onderzoek
411 views

Medicijn in de maak… waar gebeurt wat? [aanbevolen] 

Hanneke Van Houwelingen en Chris van Mersbergen, verslaggevers bij AD Nieuwsmedia, stelden voor Gezondheid & Co een ijzersterk overzicht samen van de spelers en initiatieven die zich op dit moment bezig houden met de ontwikkeling van antivirale middelen, immuunremmers en bloedplasma in de strijd tegen het Coronavirus.

———————-

Medicijn tegen het coronavirus? Een overzicht van de kanshebbers

Door H. van Houwelingen en C. van Mersbergen

Waar blijft het medicijn tegen corona? Overal ter wereld – en dus ook in Nederland – maken onderzoekers overuren in hun jacht op het ei van Columbus. Een overzicht van de kanshebbers, en alle mitsen en maren.

Antivirale middelen

Antivirale middelen zouden het coronavirus, dat zich snel vermenigvuldigt in het lichaam, kunnen afremmen. Ook een al bestaand middel tegen een andere ziekte kan dat effect hebben. Daarom worden over de hele wereld allerlei middelen van zolder gehaald en afgestoft, in de hoop dat er iets tussen zit dat ook werkt tegen corona.

Een paar van die honderden middelen lieten tijdens studies met reageerbuisjes veelbelovende resultaten zien. Dat zijn remdesivir (een middel tegen ebola), de ‘zusjes’ chloroquine en hydroxychloroquine (tegen malaria) en in mindere mate Kaletra, een cocktail van de aidsremmers lopinavir en ritonavir.

Voordelen antivirale middelen

Omdat deze medicijnen in het verleden al getest zijn op veiligheid, hoeft dat niet opnieuw te gebeuren, zegt Ingrid Schellens van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Ook de verkrijgbaarheid kan een voordeel zijn: chloroquine en hydroxychloroquine zijn bijvoorbeeld in redelijk grote hoeveelheden beschikbaar. Dat betekent dat ze, nu de nood aan de man is, al aan patiënten op de intensive care toegediend kunnen worden.

Benieuwd naar de nadelen van antivirale middelen? En naar de mogelijkheden met het immuunsysteem en bloedplasma? Klik hier voor het volledige artikel.

Gerelateerd nieuws